Zoeken
  • info86134

Termoli, Molise aan zee

Bijgewerkt: 13 aug 2020


Ook Molise, na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italie, heeft z’n reepje kust, al zal het niet meer zijn dan zo’n 30 kilometer. Over de A14 naar het zuiden jakkerend, of terug naar huis, ben je er in een oogwenk voorbij. Toch ligt hier aan de kust, vlak bij de grens met Puglia, een stadje dat de moeite van de afslag waard is: Termoli.


Het oude centrum van Termoli ligt op een kleine verhoging die de zee insteekt. De streek werd al lang geleden bewoond, getuige de aanwezigheid van resten van Romeinse villa’s, maar waarschijnlijk trokken de bewoners zich ten tijde van de barbaarse invallen terug op dit promontorio. De oudste documentatie van het huidige Termoli betreft een gebouw waarop later, in de 12e of 13e eeuw, de kathedraal werd gebouwd in romaans-apulische stijl.

De kathedraal heeft een voorgevel waarin zeven rijk bewerkte bogen verwerkt zijn, met in het midden een prachtig portaal en daarboven een rozet.

Rond de kathedraal strekt zich het compacte historische centrum uit, dat vooral bestaat uit kleine stegen waarin de vroegere visserswoningen verborgen liggen.

Aan de zeezijde loop je rondom over de oude stadsmuur (of moet je zeggen: zeewering?), die bijna loodrecht in zee steekt. Aan de oostkant ligt de haven van waaruit bootverbindingen zijn met de Isole Tremiti.


Aan de westkant strekt zich een kilometerslang strand uit.

Imposant zijn de resten van het kasteel, van Normandische oorsprong, maar eerder stond er al een Longobardische toren. Het kasteel in zijn huidige vorm is een erfenis van de in Zuid-Italië alom aanwezige Frederik II en dateert dus uit de 13e eeuw. Het valt op door zijn buitengewoon sobere vorm.

De roemruchte keizer, die weinig op had met Duitsland, het land van zijn stamvaders uit Svevia (Schwaben), maar des te meer met Sicilië en Zuid-Italië, is nog steeds populair in Termoli...


20 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now