Zoeken
  • info86134

Waterdorp Rasiglia

Bijgewerkt: 13 aug 2020


In de groene Valle del Menotre, die uitloopt in de Valnerina in het zuiden van Le Marche, ligt het dorpje Rasiglia. ‘Borgo dei ruscelli’ wordt het genoemd, ‘beekdorp’.

Het water komt van gekanaliseerde aftakkingen van de rivier Menotre en van diverse bronnen in en rond het dorp.Rasiglia is, zoals zoveel andere plaatsen in het binnenland van Italië, nu vergane glorie, maar tot de jaren ’80 van de vorige eeuw bloeide er kleinschalige bedrijvigheid: graanmolens, wolfabriekjes, textielververijen. En dat eeuwenlang.

Na 1980 ging het bergafwaarts, en in 1997 kwam er een aardbeving bij. Toch is het plaatsje nog redelijk bewoond, en er komen nu aardig wat toeristen op af. Grote foto’s op de gevels van huizen herinneren aan het vroeger was. Er is ook een klein museum dat gewijd is aan de vroegere ambachten en de lokale tradities.

De lavatoio, de publieke wasplaats, is nog intact. Je rilt bij de gedachte dat vrouwen (mannen uiteraard niet) hier vroeger uren bezig waren met hun handen in het ijskoude water.


22 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now