Zoeken
  • info86134

Abbazia di Montecassino

Bijgewerkt: 13 aug 2020


Op een steile heuvel bij het stadje Cassino, halverwege Rome en Napels, ligt een van de mooiste kloosters van Italië: de benedictijner abdij van Montecassino.

Samen met de Santa Scolastica en de Sacro Speco in Subiaco kloosters behoort Montecassino tot de oudste kloosters in Italië. De abdij werd in 529 gesticht door Benedictus van Norcia, op de plaats van een Romeins castrum.

De abdij kende door de eeuwen heen een roerige geschiedenis. In 577 werd hij verwoest door de Longobarden en moesten de monniken naar Rome vluchten. Na de wederopbouw in het begin van de 8e eeuw werd het complex in 883 opnieuw met de grond gelijk gemaakt, dit keer door de Saracenen. Pas halverwege de 10e eeuw kreeg de abdij een nieuw leven, om in de 11e eeuw een hoogtepunt te bereiken onder abt Desiderius, de latere paus Victor III. Deze liet de abdijkerk opnieuw bouwen en haalde voor de fresco’s en mozaïeken kunstenaars uit Byzantium.

In de Middeleeuwen was Montecassino een van de belangrijkste kloosters van Europa, niet alleen vanwege het geestelijk leven, maar ook vanwege zijn uitzonderlijke bibliotheken en archieven. In de schrijfateliers werden vele werken uit de klassieke oudheid gekopieerd en schitterende, met miniaturen verluchtigde boeken vervaardigd.

In de 14e eeuw werd de abdij door een aardbeving verwoest, maar het ergste moest honderden jaren later nog komen: in februari 1944 werden de gebouwen platgebombardeerd door de geallieerden, die ten onrechte dachten dat er een Duits hoofdkwartier in het klooster gevestigd was. Gelukkig kon een deel van de archieven en bibliotheken op tijd veiliggesteld worden.

Wat we vandaag de dag zien is het resultaat van de wederopbouw die tussen 1948 en 1956 plaatsvond. Het huidige complex is een exacte kopie van de gebouwen in renaissance- en barokstijl die er vóór de oorlog stonden. Een wonder van restauratie, of zeg maar gerust: van helemaal opnieuw beginnen.


29 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now