Zoeken
  • info86134

Cosa

Bijgewerkt: 13 aug 2020


Cosa? Wat? Inderdaad, niemand kent Cosa, en zelf kwam ik er ook min of meer toevallig terecht.

We zijn hier in het plaatsje Ansedonia aan de Toscaanse kust, bij de meest zuidelijke van de drie zandruggen die het schiereiland Monte Argentario verbinden met het vasteland van Italië. Eigenlijk is Ansedonia niet echt een plaats; meer een verzameling losse huizen die geplakt liggen tegen de direct vanuit de zee oprijzende heuvels. Op het hoogste punt daarvan ligt het archeologisch park van Cosa.

Cosa is een Romeinse kolonie die in 273 voor Christus werd gesticht, nadat de Romeinen een beslissende nederlaag hadden toegebracht aan de Etrusken van Volsinii en Vulci. De nieuwe stad stond in het teken van controle over het pas veroverde gebied en van bewaking van de kust (Carthago!).


Het pad omhoog voert je eerst langs enorme muren en resten van een stadspoort, daarna kom je in een museum. Als je daar weer uit bent mag je, al klinkt dat misschien wat barbaars, de officiële geschiedenis gerust weer vergeten en je gewoon onderdompelen in de bijzondere sfeer van het park, die bepaald wordt door de prachtige ligging en de romantische combinatie van ruïnes, oude olijfbomen en wilde vegetatie.


Praktische informatie vind je op https://archeotoscana.wordpress.com/about/ansedonia-cosa-area-archeologica-e-museo-archeologico-nazionale/


34 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now