Zoeken
  • info86134

Niki de Saint Phalle en de Giardino dei Tarocchi

Bijgewerkt: 13 aug 2020


In de buurt van het stadje Capalbio rijst tegen een groene heuvel een spetterend beeldenpark op: de Giardino dei Tarocchi, ontworpen door Niki de Saint Phalle. Een explosie van vormen, lijnen, kleuren en materialen die je uitgerekend hier, in de stilte en de leegte van de Maremma, totaal niet verwacht.

Niki de Saint Phalle (1930-2002) werd geboren als kind van een Franse vader en een Amerikaanse moeder. Al vroeg kreeg ze artistieke aspiraties, onder andere via de Franse kunstenaar Jean Tinguely, met wie ze later trouwde.

In de jaren 70 was Niki al bekend (en omstreden) om haar werk. Toen zij een Italiaanse vriendin, Marella Caracciolo Agnelli, vertelde over haar droom om een beeldenpark te realiseren, onder andere geïnspireerd op de fameuze Tuin van Bomarzo, kreeg ze via de familie van Marella de beschikking over een glooiend terrein bij Pescia Fiorentina. Hier ontwierp zij haar ‘tarot-tuin’, gebaseerd op de grote arcana, de 22 occulte kaarten van het tarotspel.

Om te onderstrepen dat de bezoeker een aparte kosmos betreedt is de ingang van de tuin opzettelijk van de reële wereld gesepareerd door massieve tufstenen muur. Het ontwerp daarvan is van niemand minder dan Mario Botta.

Aan het park, met zijn beelden van meer dan 20 meter hoog, is meer dan 15 jaar gewerkt. Behalve een artistieke creatie was het ook een ambachtelijk laboratorium. De sculpturen zijn samensmeltingen van ijzervlechtwerk, beton, cement, kunststof, glas, aardewerk en mozaïek.

Sommige van de reusachtige beelden zijn ook van binnen te bezichtigen. Ook daar creëerde Niki haar eigen droomwereld.

Informatie over de Giardino vind je op http://ilgiardinodeitarocchi.it/


3 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now