Zoeken
  • info86134

Brisighella

Bijgewerkt: 13 aug 2020


Van welke kant je ook komt, Brisighella herken je direct aan de drie rotsige pieken die het profiel van het stadje bepalen en als wachters uittorenen boven de groene Valle del Lamone. Op de punt waarop nu de Torre dell’Orologio staat begon de geschiedenis van Brisighella, toen een condottiere in de 12e eeuw hier een verdedigingswerk bouwde. De huidige toren met klok heeft niet echt een duidelijke functie, hij hoort niet bij een kerk of zo, maar het loont absoluut de moeite om de piek te beklimmen, want boven wacht je een schitterend uitzicht over het stadje en de verre omgeving.

Op een andere verhoging richtte Manfred, heer van Faenza, een paar decennia later ook een kasteel op. Na verschillende uitbreidingen gaven de Venetianen het in 1508 zijn huidige vorm. De republiek Venetië was niet kleingeestig, want meteen daarna werd Brisighella cadeau gedaan aan de kerkelijke Staat. Zo ging dat in die tijd. De Rocca Manfrediana is vrij recent gerestaureerd en biedt sindsdien onderdak aan het Museo dell’uomo e del gesso, waarin je een documentatie vindt van de eeuwenlange exploitatie van krijtgrotten en –groeves in de streek. De Rocca is ook middelpunt van het Festa Medievale dat jaarlijks in juni plaatsvindt. In het hele stadje komt dan het middeleeuws verleden tot leven in de vorm van oude ambachten, het boerenleven, muziek, klederdrachten en ruiterduels.

De meest opvallende, best wel unieke attractie in het centrum is de Via del Borgo, een verhoogde en overdekte straat met halfronde bogen aan de buitenzijde. Oorspronkelijk was deze straat een onderdeel van de verdedigingswerken van Brisighella, maar later werden er stallen en winkels gevestigd. De straat wordt ook Via degli Asini genoemd. Die naam verwijst naar de lastezels die hier vroeger passeerden voor het transport van het materiaal uit de krijtgroeven. De kleurige buitengevels van de huizen boven de straat zijn een feest voor het oog.

Bijzonder is ook de even buiten Brisighella gelegen Pieve del Thò, een romaanse kerk, die officieel San Giovanni in Ottavo heet. Ottavo, omdat hij ligt bij de achtste mijlpaal van de Romeinse weg die vanuit Faenza naar Toscane liep. Aan de oprichting van de kerk, in de vijfde eeuw, is de naam van Galla Placidia verbonden, dochter van keizer Theodosius. Dat zou best kunnen, want Ravenna, haar favoriete verblijfplaats, is niet ver weg. De zuilen en kapitelen langs het middenschip van de kerk zijn waarschijnlijk afkomstig van een Romeinse tempel en voeren je gedachten even ver terug in de tijd. Bezoek daarna een van de vele fruit-, olijfolie- of wijnproducenten in de omgeving en je bent weer helemaal in het nu.


33 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now