Zoeken
  • Alfons Caris

Agnone, kerkklokkenstad

Bijgewerkt: 13 aug 2020Ergens had ik gelezen dat Agnone de bijnaam ‘stad van de zeven kerken’ heeft. Wat dat te betekenen heeft ontdekte ik de dag na aankomst, toen ik op zondagochtend wakker werd van het sonore gedreun van tientallen kerkklokken die met hun eindeloos gebeier een overweldigend concert ten gehore brachten. Hoewel ik bijna het bed uit trilde bleef ik nog heerlijk een half uurtje liggen luisteren.

Agnone heeft veel meer dan zeven kerken, dus die ‘zeven’ is symbolisch, of een getal uit een ver verleden. De oudste is de San Marco, gebouwd door Venetianen, vandaar de naam.Venetianen, hoe zit dat? We zijn hier immers in Molise, ver weg van de Serenissima. Maar de geschiedenis van Italië is complex: in het hart van de Middeleeuwen was er een machtige familie, de Borrelli, die heerste over het zuidelijke deel van Abruzzo en het noorden van Molise. Leden van deze familie waren in dienst van de Republiek Venetië als huurlegercommandanten, en op enig moment namen zij groepen Venetiaanse soldaten en ambachtslieden mee naar hun thuisgebied. Daarmee begon, in de twaalfde eeuw, ook de echte geschiedenis van Agnone.
Zoals gezegd, kerken zijn er genoeg in Agnone. De meeste zijn romaans of gotisch, maar het interieur is vaak in barok getransformeerd. De Sant’Emidio is misschien wel de meest bijzondere kerk, met een prachtig gotisch portaal en een rozet daarboven. Binnen staat de hele kerk vol met attributen van beschilderd houtsnijwerk: de altaren, de preekstoel, de beelden, de plafonds, alles is van hout, polichroom beschilderd. Je hoeft het niet mooi te vinden, maar apart is het wel.Absolute trots van Agnone – en ook weer gerelateerd aan de religieuze wereld – is de Fonderia Marinelli, een klokkengieterij. Niet zo maar een fabriekje, want deze Fonderia geldt met een geschiedenis die zo’n duizend jaar teruggaat als het oudste (familie)bedrijf van Europa. Een bezoek aan de gieterij (je kunt er een rondleiding boeken) is buitengewoon interessant. Er wordt nog volkomen ambachtelijk gewerkt en de procedés en middelen van nu zijn dezelfde als die van honderden jaren geleden. Het hele proces om één enkele klok te maken vergt maar liefst drie maanden…

Marinelli maakte de Vaticaanse klokken voor het Heilig Jaar 2000 en de officiële klokken voor de viering van het 100-jarig en 150-jarig bestaan van Italië.

De rondleiding door de Fonderia omvat ook een bezoek aan het museum, waar je onder andere zeer eerbiedwaardige gepensioneerde kerkklokken ziet staan, totaal verweerd en met uitgesleten binnenwanden, het effect van ontelbare klepelslagen door de eeuwen heen.

Agnone fascineert ook in de details. Al rondwandelend valt je oog op de meest uiteenlopende en verrassende straatornamenten en uithangborden.

Wat te denken van deze: ‘Blijf niet staren gij domkop, zo heeft de baas het gewild.’28 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now