Zoeken
  • Alfons Caris

Fontanellato en het Labirinto della Masone

Bijgewerkt: 13 aug 2020De streek van Piacenza en Parma staat bekend om zijn vele kastelen, tegenwoordig bijeengebracht onder de paraplu van het consortium van de Castelli del Ducato. Zo heeft ook Fontanellato zijn castello, zelfs pontificaal midden in de stad, de gracht nog eromheen. Een krans van statige huizen omsluit het kasteel. Gemeten naar de omvang van het stadje mag de Rocca Sanvitale gerust immens heten. Fontanellato ontstond kort na het jaar 1000 dankzij een grootschalige drooglegging van dit stuk land aan de zuidrand van de Povlakte, op initiatief van de cisterciënzer monniken van de nabijgelegen abdij van Fontevivo. De Rocca kreeg zijn huidige vorm rond 1400. Sinds die tijd is het tot halverwege de 20e eeuw onafgebroken in het bezit geweest van de graven van Sanvitale. Het kasteel, in later eeuwen inwendig getransformeerd tot een elegante dimora, staat open voor het publiek en is zeker het bezichtigen waard; in een van de fraaie zalen vind je bijvoorbeeld fresco’s van Parmigiano. Trouwens, ook zonder de Rocca mag Fontanellato er zijn. In het trotse, goed onderhouden historisch centrum hangt een fijne sfeer en aan restaurants en terrasjes is geen gebrek.

Even buiten Fontanellato ligt het Labirinto della Masone, een doolhof waarvan men zegt dat dit het grootste ter wereld is. Of dat waar is laten we in het midden, maar het is beslist een van de mooiste en in zijn totale opzet uniek. Het Labirinto is een schepping van Franco Maria Ricci, eigenaar van een uitgeverij die zijn naam draagt en zich al vele jaren toelegt op het publiceren van kwalitatief hoogstaande werken op het gebied van kunst en cultuur. Ricci heeft tientallen jaren gedroomd van dit project, dat uiteindelijk in 2015 gerealiseerd werd. Als mede-inspirator noemt hij zijn vriend Jorge Luis Borges, de beroemde Argentijnse schrijver.Middelpunt van het labyrint is een schitterend opgezet, geheel in traditionele baksteen uitgevoerd gebouw – of eigenlijk zijn het twee met elkaar verbonden gebouwen. Het heeft de trekken van een kasteel, maar dan in een vriendelijke en luchtige uitvoering, met veel open ruimtes en een paviljoenachtige structuur. Een staaltje van postmoderne architectuur met verwijzingen naar klassieke elementen en stijlen van onder andere Romeinse villa’s en termen. In het complex omvat een museum dat topstukken van Ricci’s privé-kunstverzameling omvat, expositieruimtes waar continu iets te doen is, een restaurant, een caffetteria en niet te vergeten een bookshop waar je de buitengewoon goed verzorgde publicaties van Ricci’s uitgeverij (FMR) kunt bewonderen.


Dan is er natuurlijk nog het labyrint zelf. Daarvoor zijn 200.000 bamboestruiken aangeplant, in 20 verschillende soorten, variërend in hoogte van 30 centimeter tot 15 meter. Het gangenstelsel met zijn afwisselende plantenmuren, brede paden, nauwe doorgangetjes, sfeervolle doorkijkjes en boeiend spel van licht en schaduw vormt een fascinerend geheel. En kom je na je tocht door het mystieke doolhof terug in het serene gebouwencomplex, dan waan je je even op een andere planeet. Zo verging het mij althans. Een formule voor onthaasting, voor ontsnapping aan de waan van de dag is hier realiteit geworden.


14 keer bekeken0 reacties

vertaler Italiaans - Nederlands

tekstschrijver 

© 2023 by Alison Knight. Proudly created with Wix.com

 

Alfons Caris

Abshoven 29-17

6151 GC Munstergeleen

T 06-83797451

E info@caristraduzioni.nl

  • White Facebook Icon
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now